Așa cum v-am obișnuit, în fiecare an pregătim câte un concurs surpriză, prin care îi premiem pe cei mai entuziasmați tineri, care sunt la început de drum. Anul trecut am pus accentul pe programul Junior Ranger, care a avut rezultate spectaculoase în rândul adolescenților cu preocupări în domeniul protejării naturii. Anul acesta ne-am decis să îi includem pe tinerii profesioniști, și cum altfel, decât prin îndrumare și…multă muncă de teren. Am gândit un program de mentorat în cinci domenii relevante pentru conservarea naturii și am ales oameni din toată România, care au o dedicație neamaiîntâlnită, s-au etalat la nivel internațional și care vor să predea mai departe ștafeta unei meserii bine făcute ca mentori pentru formarea următoarelor generații de apărători ai naturii. Mai jos puteți citi despre câștigătorii programului de anul acesta și motivația cu care vor să înceapă acest program.
Neațu Sabin este biolog de meserie. Sabin a dezvoltat un interes pentru fotografie și filme despre fauna României în timpul activității sale pe teren, pe Valea Ierii, Piemontul Muntilor Metaliferi – Vintu și nu numai. Sabin crede că mentoratul cu specialiști în domeniu îi va facilita redactarea viitoarelor ghiduri de specii și habitate pentru ariile protejate în care lucrează, punându-le în valoare cu ajutorul unor imagini ce redau cu o grijă deosebită habitatele de interes.
Stamat Ionuț lucrează ca ecolog în departamentul de biodiversitate pentru o companie de consultanță de mediu. Licențiat în Ecologie și Protecția Mediului și masterand în Wildlife Conservation and UAV Technology. Este pasionat de biodiversitate și vrea să își dezvolte aptitudinile de identificare și observare a comportamentului speciilor. A studiat și lucrat în numeroase arii protejate, cum ar fi Valea Călmăţuiului, Lacurile Fundata-Amara, Balta Tătaru, Valea Călmățuiului, Grindu – Valea Macrișului, Lacul Techirghiol. În programul de mentorat, Ionuț se va concentra pe însușirea de noi metode de obținere si prelucrare a datelor prin utilizarea diverselor echipamente de teren.
Istrate Adrian lucrează ca ranger la Administrația Parcului Natural Putna-Vrancea. Licențiat în Geografia Mediului și cu un masterat în Mediul actual și Dezvoltare Durabilă, Adrian va folosi experiența dobândită în cadrul programului de mentorat pentru a implementa corect activitățile de conservare a biodiversității în cadrul ariei protejate în care activează. Motivația de lua parte în cadrul acest program este legată de dorința de a învăța să utilizeze corect cele mai eficiente tehnici și echipamente de monitorizare, precum și prelucrarea datelor din teren. Această experiență va vrea să o folosească pe viitor și în redactarea proiectelor pentru conservarea naturii.
Paula Iliev are două mari activități care îi înfloresc sufletul, arta și natura. Se numără printre norocoasele care le pot îmbina pe ambele, datorită specializării sale în Ecologie și Protecția Mediului, cadru care i-a permis aplicarea tehnicillor de explorare care i-au facilitat învățarea. Programul de mentorat i se pare cadrul ideal pentru a învăța cum să reconecteze oamenii cu natura și de a fi alături de persoane cu aceeași dragoste și curiozitate pentru natură. Ea crede că această conexiune îi face pe oameni mai echilibrați și empatici. Paula plănuiește să folosească experiența dobândită pe teren, în zona Iașului, cu voluntarii de la Asociația Mai Bine și studenții de la Facultatea de Biologie.
Mihaela Băcanu, scriitor liber profesionist va fi mentorată de Dr. Szilárd-Lehel Bücs, specialist în cadrul Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor
Mihaela Băcanu este traducator, interpret și scriitor liber profesionist. Motivul pentru care a aplicat la programul de mentorat a fost interesul de cercetare pentru una din cărțile la care lucrează în acest moment despre zonele umede din România, cu predilecție în Delta Văcărești, Delta Neajlovului și Delta Dunării. Deși crede că zonele umede sunt speciale și unice, din păcate, ele nu reprezintă un punct de interes în România. Ea vrea să schimbe acest lucru. După o vizită în Peștera Devetashka, în Bulgaria, a realizat ce microclimat deosebit găzduiesc aceste habitate, ce ființe delicate si neînțelese sunt liliecii și că merită să aibă și ei purtători de cuvânt. De aceea peșterile sunt obiectul Mihaelei de cercetare în cadrul acestui program de mentorat, în cadrul căruia ea va promova frumusețea biodiversității României, atât pentru români, cât și pentru străini.
Birău Alex, tânăr biolog, va fi mentorat de Dr. Szabó D. Zoltán, din cadrul Asociaţiei Grupului Milvus
Birău Alex este un tânăr biolog care desfășoară activități de voluntariat în numeroase arii protejate din România, cum ar fi Ariile de Protecţie Specială Avifaunistică Maglavit sau Ciuperceni-Desa, Bistreţ, printre altele. Cătălin este interesat să contribuie la cunoașterea avifaunei din zone mai puțin studiate sau cu date deficitare, cum ar fi Lunca Dunării și Câmpia de Vest. Chiar dacă, în acest moment colectează informații în acest sens, crede că nu este suficient pentru a putea găsi niște strategii și metode de lucru care să îi permită să le sintetizeze în lucrări științifice destinate publicului de specialitate. Pentru a atrage atenția asupra nevoilor pe care le au ariile vizate, aceste date ar putea fi valoroase la nivel național. De aceea, acest program de mentorat îi oferă posibilitatea lui Cătălin de a afla cum poate colectata şi prelucra datele, pentru a putea pune baza unor studii de cercetare. Mai exact, el va folosi metodologia de lucru dobândită pe teren pentru a planifica studiul în programe de monitorizare, inventariere şi distribuţie a speciilor cuibăritoare. El dorește ca această experiență să aibă o aplicabilitate practică şi în acelaşi timp să îi ofere o perspectivă pe termen lung în ceea ce priveşte conservarea păsărilor.